Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

1.    
  Στις 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:30, στην αίθουσα του 4ου ορόφου του Βαφοπουλείου είχαμε προγραμματίσει να γίνει η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Λευτέρη Μουφτόγλου, «Αγάπες και χαμόγελα», λόγω όμως του ότι καθυστέρησε να διοριστεί η νέα εφορευτική επιτροπή του Βαφοπουλείου και να εγκρίνει τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιούνταν στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου, η εκδήλωση αναβλήθηκε και θα μπει στο πρόγραμμα της νέας χρονιάς.
2.      Στις 13 Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:30, στην αίθουσα του 4ου ορόφου του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, θα γίνει η παρουσίαση των ποιητικών συλλογών της Κικής Ζήση – Τσάκου, «Γραμμή πλεύσης» και «Ταξίδια μου αλαργινά».
3.      Στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 20:00, ο Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδος, εγκαινιάζει στον χώρο του (Εδμόνδου Ροστάν 6, υπόγειο) έκθεση ζωγραφικής των μελών του, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν και μέλη της Ε.Λ.Β.Ε. με ποιήματα, τα οποία θα τοποθετηθούν πλησίον των πινάκων. (Ένα ποίημα πλάι σε κάθε έργο). Για τον λόγο αυτό παρακαλείστε, όσοι επιθυμείτε να στείλετε ποιήματα, μέχρι και στις 10 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση annafach@gmail.com ή να τα παραδώσετε αυτοπροσώπως στην Πρόεδρο.  
4.      Στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:30, στην αίθουσα του 4ου ορόφου του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, θα γίνει η παρουσίαση των τριών ποιητικών συλλογών της Κωνσταντίνας Αλαμπορινού, «Με αισιοδοξία στο μέλλον», «Διόδια Ζωής», «Του χρόνου και της αρμονίας». 
5.      Στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ομιλητής είναι ο Νικηφόρος – Βύρων Καμπάς, τέως Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. Ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη της Ε.Λ.Β.Ε. Ευγενική συμμετοχή και της χορωδίας «Ορφεύς».
6.      Στις 7 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:00, στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: το «Συμπόσιο», του Πλάτωνα. Η Γλυκερία Κακούρη, νέο μέλος μας, φιλόλογος με καλλιτεχνικές τάσεις (ποιήτρια, διηγηματογράφος, μυθιστοριογράφος και ζωγράφος), θα μιλήσει για το έργο. Στην συνέχεια η παρουσίαση των αποσπασμάτων θα γίνει από μέλη μας, εν ήδη θεατρικού δρωμένου. 
7.      Στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:00, στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Αριστοτέλους 24 (όροφος 4ος), θα παρουσιαστεί το έργο του ζωγράφου και ποιητή Περικλή Μπαλάφα, «Σαράντα χρόνια προσφοράς στην ζωγραφική και στην ποίηση». Ο κύριος Μπαλάφας είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας, με τον οποίο σύλλογο έχουμε αγαστή συνεργασία και αρκετές συνδιοργανώσεις. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Πρόεδρός μας και μέλη μας θα απαγγείλουν ποιήματά του.   
8.      Στις 20 Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 20:00, στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας θα γίνει παρουσία ση του βιβλίου: «Γεώργιος Κατσάνης, Διοικητής 33ης μοίρας Καταδρομών». Η ζωή και η δράση του ήρωα στην Κύπρο. Είναι έργο συλλογικό, πλούσιο σε φωτογραφικό υλικό από τα παιδικά του χρόνια έως τον θάνατό του. Για τον ήρωα θα μιλήσει ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης. Η εκδήλωση παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία των Εκδόσεων Ηλίας Επιφανίου με την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, τον Σύλλογο Σιδηροκαστρινών και Περιχώρων Θεσσαλονίκης «Το Ρούπελ» και την Παγκρήτεια Αδελφότητα Μακεδονίας.
9.      Στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:00, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουμε στον εορτασμό συμπλήρωσης 30 χρόνων ανωτατοποίησης της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ. Η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Κοσμητεία Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ., προκήρυξε Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, για μαθητές Λυκείου, σπουδαστές και φοιτητές, με θέμα: «Αθλητισμός – Αθλητικό Ιδεώδες». Στην πανηγυρική εκδήλωση θα δοθούν και τα βραβεία του Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού που προκήρυξε η Ένωσής μας.  
10.  Στις 24 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, από μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος θα γίνει ένα αφιέρωμα στην ποιήτρια Κική Δημουλά. Την οργάνωση του αφιερώματος επιθυμούν να αναλάβουν η Νανά Παπαϊωάννου, Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. και ο Χρήστος Κολαριός.
11.  Στις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 10: 00 π. μ., στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Πλατεία Ιπποδρομίου, θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο για τα θανόντα μέλη της Ένωσής μας. Μετά την τέλεση του μνημοσύνου από τον ιερέα της ενορίας, στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας, θα πραγματοποιηθεί και φιλολογικό μνημόσυνο των θανόντων μελών μας.
12.  Στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 20:00, στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας και σε συνεργασία μαζί τους, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, «Ερωτόκριτος». Η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου θα μιλήσει για το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, ενώ μέλη μας θα απαγγείλουν αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο», και η Παγκρήτεια Αδελφότητα θα φέρει την ορχήστρα που θα συνοδεύει. Μετά το τέλος της παρουσίασης το γλέντι θα συνεχιστεί με Κρητικά τραγούδια και χορούς.
13.  Στις 19 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:00, στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στον σπουδαίο Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη, με την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την γέννησή του. «Μια σταγόνα ήλιου μου αρκεί». Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Παγκρήτεια Αδελφότητα Μακεδονίας και είναι υπό την αιγίδα των κυπριακών φορέων. Τον ποιητή θα παρουσιάσουν τα μέλη μας Ελένη Καρασαββίδου και Σωτηρούλα Βασιλείου, καθώς και ο Παναγιώτης Μποσνάκης. Μουσική επένδυση, Οδοιπόροι της Θεσσαλονίκης.
14.  Στις 11 Ιανουαρίου του 2015, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π. μ., στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας θα κόψουμε την βασιλόπιτα για την Καλή Χρονιά. Μετά το κόψιμο της βασιλόπιτας θα γίνει η υποδοχή των νέων μελών και των φίλων της Ε.Λ.Β.Ε. Πέρυσι αυτή την ημέρα, με την κοπή της βασιλόπιτας, είχε προγραμματιστεί επίσης η υποδοχή των νέων μελών και των φίλων της Ε.Λ.Β.Ε. και η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία.
15.  Επίσης το Φθινόπωρο προβλέπετε να κάνουμε κάποια εξόρμηση στην Μαραθούσα Χαλκιδικής. Εκεί έχουμε ένα εκλεκτό μας μέλος, την κυρία Φωτεινή Ψαθά. Η εξόρμηση μπορεί να συνδυαστεί με κάποια παρουσίαση της Φωτεινής, αλλά και με φαγητό, με μουσική και ποίηση. Θα επισκεφθούμε και το Κτήμα Λειβαδιώτη, τους αποστακτήρες, για να δούμε πως αποστάζεται το τσίπουρο. 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
            Η Πρόεδρος                                                    Η Γενική Γραμματέας
Άννα Τσιλιγκίρογλου - Φαχαντίδου                         Γεωργία - Γοργώ Αλεξίου